Suomen kuunnelluimmat radiokanavat

Radio on suosittu media, joka tavoittaa noin 3,4 miljoonaa suomalaista päivittäin. Jos radio ei ole päällä kotona, niin sitä kuunnellaan vähintään autossa tai työpaikalla. Yleisradion teettämä tutkimus kertoo, että vuonna 2019 radiota kuunneltiin noin kaksi tuntia ja 40 minuuttia päivässä. Tutkimuksessa on huomioitu kaikki vähintään yhdeksän vuotta täyttäneet. Ylen teetättämä tutkimus on huomioinut kaikki kaupalliset radiokanavat.

Tänä päivänä Suomessa on useita kaupallisia radio 2000-luvulla radiokanavia. Tilanne on muuttunut paljon sitten esimerkiksi 1990-luvun. Näin tutkimusten tekeminen vaatii enemmän tarkkuutta, sillä vaihtoehtoja on useampia.

Yle yhä suosituin

Ylen radiokanavat ovat olleet Suomen kuunnelluimpia jo useiden vuosien ajan. Vuonna 2019 tilanne ei muuttunut, sillä Suomen kuunnelluin kanava oli Yle Radio Suomi. Se keräsi jopa 31,3 prosenttia kaikesta kuuntelusta, joten se oli ylivoimaisesti suosituin. Toiseksi kuunnelluin radiokanava Radio Nova sai nimittäin vain vähän yli 10 prosenttia kaikesta kuuntelusta. Kolmanneksi tutkimuksessa kiilasi Yle Radio 1. Ylen radiokanavat ovat suosittuja erityisesti vanhempien ihmisten keskuudessa.

Nuorten aikuisten suosiossa ovat Radio Nova ja Radio Suomipop. Joko Radio Suomipop tai Radio Nova on myös monen valinta automatkoille. Ne ovatkin saaneet kiitosta siitä, että ohjelmissa on riittävästi musiikkia ja hauskaa juttelua. Radio Nova on myös suosittu radiokanava vaikkapa yrityksissä ja kauppakeskuksissa.

Radion lisäksi podcasteja

Radion lisäksi suomalaiset kuuntelevat paljon podcasteja. Podcasteista suosituimpia ovat vahvojen persoonien pitämät podcastit. Tällaisesta hyvä esimerkiksi on näyttelijä Antti Holman pitämä podcast Auta Antti. Myös Rosanna Kuljun pitämä GRL Gang on suosittu podcast. Kuljun erikoisuutena on, että hän pyytää mukaan podcastiinsa monia julkisuudesta tunnettuja henkilöitä. Aiheet ovat syvällisiä, mutta niitä lähestytään humoristisesta näkökulmasta. Näin podcastin sisältö ei ole liian vakavaa ja painavaa.

Suomessa on myös monia hyviä niin sanotusti tavallisten ihmisten tekemiä podcasteja. Erityisesti lifestyle-aiheiset podcastit ovat suosittuja. Niitä pitävät kirjoittavat monesti myös blogia ja ovat muutenkin aktiivisia sosiaalisen median puolella. Podcastien pitäminen sopii kuitenkin kaikille, jotka vain ovat kiinnostuneita jostakin tietystä aiheesta ja haluavat jakaa tietoaan toisten kanssa.