Kanavamääriä läpi käydessä voi tuntua hankalalta löytää omaa suosikkiaan. Radiolla on monenlaisia rooleja elämässämme. Voimme rentoutua sen kanssa, kuunnella urheiluselostuksen, teatteriesityksen, mielenkiintoisen puheenaiheen tai lempiartistin haastattelun, laulaa mukana lempikappaleita tai purkaa tunteita musiikkiin. Radiojuontajista ja heidän äänistään tulee meille tuttuja, vaikka emme kasvoja tietäisikään. Saamme tietoa ajankohtaisuuksista, opimme uutta, keksimme joululahjoja, kuulemme uudesta yrityksestä ja juhannuksen sään.
Nopean tiedon levittäjä
Radio on erinomainen tapa ajankohtaisuuksien jakamiseen. Uutiset tulevat radiossa noin tunnin välein, jolloin tieto on aina ajantasaista ja nopeasti päivitettävissä verrattuna televisioon ja paperilehteen. Lukuisien mainosten ja uutisten lisäksi monet radiokanavat kertovat myös säätilanteen niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Paikallisradiot pystyvät keskittymään lähialueen uutisiin ja henkilöihin, mikä kiinnostaa erityisesti alueen asukkaita. Radio on hyvä viestintä- ja markkinointikanava sillä sitä kuunnellaan lähes joka paikassa; kotona, autossa, työpaikalla, kaupoissa ja ostoskeskuksissa. Se tarjoaa kaivattua taustaääntä musiikillaan ja puheenaiheillaan, mutta sen lisäksi musiikki ja radio vaikuttavat meidän käytökseemme.
Väsyykö kuulija toistuvuuteen?
Yle vertaili kolmea suurinta radioasemaa ja tulokset ovat mielenkiintoiset. Yliopisto tutkimus tutki Yle Radio Suomen, Radio Novan ja Radio Suomipopin musiikkitarjontaa. Kaikki kanavat ovat suosittuja, Nova ja Suomipop ovat mainoskanavia, joten niillä kuullaan mainoksia, toisin kuin Ylen hallinnoimalla Radio Suomella.
Liiketoiminta muokkaa soittolistaa
Mielenkiintoista on soittolistojen koostumus. Suomipop on kotimainen kanava, mutta soittaa vähemmän kotimaisia artisteja kuin Radio Suomi. Suomipop onkin soittolistaltaan lyhyt, mikä tarkoittaa, että samaa kappaletta kuullaan useita kertoja päivän aikana. Novalla soittolista on laajempi jo ulkomaalaisenkin musiikin ansiosta, mutta sitä kuunnellessakin löytää tietyt kappaleet useampaan kertaan. Kaupallisina kanavina ne soittavat enemmän listahittejä ja myynnissä olevien artistien kappaleita kuin Radio Suomi. Yleisradion toimintaan kuuluu musiikin monipuolisempi esittäminen, mikä tietysti tarkoittaa myös vähemmän ennakoitavuutta. Kenties markkinakanavien suppean tarjonnan etu on siinä, että kuulija tietää mitä kanavalta tulee kuulemaan.
Tämä ero on selkein luvuilla esitettynä. Suomipop soitti vuoden 2017 tutkimusaineiston mukaan eri esityksiä 266, kun Radio Suomen eri esitysten määrä oli yli 1240 ja Novalla kiitettävät 670 kappaletta. Suomipopin soittolistalla artisteja on vajaat 100, Novassa yli 400, mutta Radio Suomessa viikon aikana jopa yli 880. Radio Suomi on saanut ehkä vanhahtavan maineen, mutta tarjonnaltaan se on monipuolisin. Kuuntelijoista onkin kiinni haluavatko he kuunnella vain suppeaa tarjontaa, mistä kenties pitävät vai monipuolista ja jopa yllättävää sisältöä?
Pääuutiskanava on muuttunut mukana
Radio Nova soittaa yhä eniten 80- ja 90-lukujen musiikkia, mistä se myös tunnetaan. Suomipop soittaa eniten tämän hetkistä musiikkia. Yle Radio Suomi on yhä Ylen pääuutiskanava, mutta sen soittolistat ylettyvät kauempaa kuin 80-luvulta aina tähän päivään. Se elää ajan hengessä, mutta vaalii yhä vanhempaakin musiikkia. Tästä syystä se on myös koko kansan kanava, jonka kohdalla soittolista on aina suppea käsite.