Kuinka aloittaa podcast?

Erilaisten podcastien suosio kasvaa jatkuvasti. Niitä hyödyntävät yritykset ja sen lisäksi yksityiset henkilöt pitävät podcasteja omista kiinnostuksen kohteistaan. Podcast on erinomaisen tehokas ja persoonallinen tapa välittää sisältöä. Podcastin aloittaminen vaatii hieman taustatyötä, mutta ei ole ylitsepääsemättömän hankalaa.

Valitse sisällön aihe

Ensimmäiseksi on päätettävä podcastin aihe, eli mitä sen sisältö tulee käsittelemään. Podcastilla voi olla yksi tietty teema, tai se voi käsitellä jotakin aihetta yleisesti ja keskustellen. Kun aihe on rajattu tarkasti, voi podcast saada enemmän kuuntelijoita. Kuuntelijat nimittäin valitsevat podcastin juuri aiheen perusteella, joten pelkkä yleinen jutustelu ei yleensä riitä kiinnittämään kuuntelijoiden huomiota. Yhdessä aiheen kanssa on siis tärkeää miettiä myös sitä, millaista kohderyhmää podcastilla tavoitellaan.

Kuuntelijat nauttivat siitä, että podcastissa julkaistaan uutta materiaalia säännöllisesti. Tämä on hyvä huomioida jo heti alkuvaiheessa ja tehdä suunnitelma siitä, minkä pituisia jaksoja ja kuinka usein julkaisee. Ensimmäisen jakson nauhoittaminen on usein työlästä, sillä omaa tyyliä ollaan vasta hakemassa. Mitä useampia jaksoja nauhoittaa, sitä helpompaa nauhoittamisesta tulee. Yleisintä podcastien kohdalla on, että materiaalia julkaistaan joko kerran viikossa tai kahdessa viikossa. Aikaväliä tärkeämpää on kuitenkin materiaalin laatu. Kuuntelijat jaksavat odottaa uusia jaksoja, mikäli sisältö on laadukasta.

Tarvittavat välineet

Koska Podcastien suosio on nyt huipussaan, on hyvä aika aloittaa podcastien tekeminen. Podcastin tekemistä varten tarvitaan joitakin välineitä. Ne ovat mikrofoni ja äänitys- ja editointiohjelma. Mikrofoneja on monia eri vaihtoehtoja. Mikrofoni voi olla tietokoneen tai web-kameran sisään rakennettu mikrofoni, erillinen mikrofoni tai kuulokemikrofoni. Koska mikrofoni kuuluu podcasteja tekevän tärkeimpiin välineisiin, kannattaa hyvälaatuiseen mikrofoniin panostaa. Hyvällä mikrofonilla podcastin äänenlaatu on erinomainen, mikä vaikuttaa positiivisesti kuuntelukokemukseen. Mikrofonin kanssa on muistettava puhua lähellä mikrofonia ja pyrittävä välttämään liikehdintää puheen aikana. Muutoin puheesta voi tulla epäselvää ja häiritsevää.

Netistä löytyy monia äänitys- ja editointiohjelmia, joita voi käyttää podcastin tekemiseen. Paras paikka äänittää on ihan oikea studio, mutta toisaalta läheskään kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää studiota. Podcastia voi äänittää kotona pienessä huoneessa. Huoneen seinät kannattaa peittää tekstiileillä, jotka vähentävät kaikua ja toimivat samalla myös äänieristyksenä.